vineri, 22 mai 2009

Ce face Boc pentru tinerii romani!?

Conform anuntului premierului Emil Boc, statul roman va garanta creditele acordate prin acest program pana la un plafon maximal de 60.000 de euro, conditia fiind ca titularul sa nu mai fi contractat vreun alt credit ipotecar. Plafonul total fiind de circa un miliard de euro, rezulta ca ar putea fi luate minimum 16.000 de credite ipotecare prin acest program.

In conditiile actuale de creditare, pentru a putea lua un credit ipotecar de 60.000 de euro este nevoie de un salariul minim de 3.000 de lei in cazul persoanelor necasatorite si de 3.100 de lei in cazul celor casatorite. Salariul minim cerut de banci in conditiile actuale poate urca insa pana la 3.800 de lei, respectiv 4.000 de lei. Cel mai mic salariu minim este calculat la cel mai mare avans, respectiv la 35%. Aceste date sunt generale, bancile calculand gradul de risc, deci conditiile de acordare a creditului, pe baza unui set intreg de informatii, de la varsta la locul de munca si la salariul lunar.

Nu am priceput niciodata de ce Guvernul nostru inainte sa aiba ca idei asemenea rahaturi nu sta sa le gandeasca putin. Adica stati voi tineri romani ca noi Guvernul vostru o sa va ajutam sa va luati case, va ajutam in sensul ca noi garantam pentru voi si daca nu mai platiti voi, noi platim bancii si dupa va scoatem la produs ca sa ne recuperam banii de la voi.
Ce solutii ofera Guvernul pentru tineri? Teoretic ceva! Practic nimic. eu ca tanar ce ar trebui sa fac incat sa am salariu net de 3000 de lei? Sunt multi care se invart in jurul unui salariu de 2000 de lei? Pe ei cu ce ii ajuta statul? In Germania tanarul este ajutat de banci pentru ca dobanda ipotecara pentru el pleaca de pe la 2,5% si sigur nu sunt atat de multe comisioane ca la noi.
Alta prostie ar fi ca tocmai acum in timp de criza o astfel de masura este geniala. Nu avem bani, nu avem locuri de munca, se fac concedieri masive pe toate partile insa statul ne sprijina pe noi tinerii sa ne luam o casa! E ca si cand i-ai da unui gurmand pe la nas cu cele mai bune bucate si nu l-ai lasa sa guste. Asa ne uitam noi acum la case!
Lasa lasa, ca o sa ne scoata ochii cu ce a facut el pentru tineri in campanie! A facut un rahat caruia i-a pus o cireasa mot si ne-o serveste ca pe un chanticler din care noi ar trebui sa luam o gura mare si sa multumim.
Cu alte cuvinte pe statul roman il doare in cot de tineri, si de unde ar trebui acestia sa locuiasca, sau cum ar trebui sa isi cumpere o casa, sau cum ar trebui sa se descurce cu un salariu de 500 de euro si o chirie la o garsoniera de 350 de euro plus intretinere, mancare, haine, telefon si un suc pe luna!

2 comentarii:

  1. e o prostie...statul nu o sa ajute niciodata pe nimeni

    e doar demagogie..

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut filotas. din pacate noi astia tinerii chiar avem de munca daca vrem ceva al nostru. iar sa traiesti ca la americani lejer cu o casa luata pe credit pe 30 de ani nu e nici asta posibil. la ei rata reprezinta 1 sfert poate o treime din salariu mediu pe cand la noi reprezinta 2 salarii medii.

    RăspundețiȘtergere