joi, 4 decembrie 2008

Viata in traficul din capitala

Trafic. Parca special a fost ales acest cuvant. S-ar zice ca niciodata nu poate exprima ceva bun. Trafic de droguri, trafic de carne vie, trafic de tigari, trafic de influenta si mai nou traficul auto. Singura diferenta dintre traficul auto si celelalte este ca acesta este legal. Dar oare este legal sa ai asa un trafic precum cel din capitala?
Traficul auto sfideaza orice lege: a bunului simt, a timpului, a fizicii. Te trezesti sa pleci dimineata la servici si in loc de 2 minute cat fumai la o tigara ai fumat 3 minute, in loc de 5 minute cat iti faci un dus rapid, stai 8 minute, mai uiti sa iti iei sosetele in picioare cand iesi pe usa ai mai pierdut 1 minut. In total 5 minute in plus fata de timpul normal. Si iti zici: asta este, intarzii 5 minute la birou. Dar nu, pt 5 minute intarziate poti ajunge la birou cu jumatate de ora mai tarziu. Pentru ca fix cu 5 minute inainte traficul era mai lejer, pana sa vina valul de masini si sa asedieze strazile.
Si atunci ce e de facut!? Stai cuminte in masina ta, vezi semaforul verde la 2 masini in fata ta, te apuci si iti tai unghiile caci stii ca nu o sa il prinzi, cand in sfarsit treci de semafor dai de "matzele incurcate" in mijlocul intersectiei, claxonezi, dai flashuri, aduci vb despre mama celui care tocmai ti-a blocat calea ca se grabea mai tare decat tine. Observi ca nici nu isi cere scuze si mai socializezi putin cu mamica lui. Intr-un final ajungi pe niste bulevarde pe care toti participanti la traficul auto merg inainte. Nu in stanga nu in dreapta, toti au treaba inainte. Mergi si tu cu ei, caci si tu tot inainte ai treaba. Te-ai barbierit de dimineata, dar deja ai barba acum, te-ai trezit odihnit dupa o noapte buna de somn, dar acum deja esti transfigurat la fata de nervi. Stai cu ochii pe vreo straduta care sa o iei si sa mergi paralel cu bulevardul care te imbatraneste prematur. Observi straduta insa, cat ai intors putin capul sa vezi daca te poti baga altii deja sunt buluc pe strada. S-a dus si strada asta! O astepti pe urmatoarea, o gasesti, o bagi si constati ca au mai bagat-o si altii tot acolo iar acum este gravida situatia. Ajungi intr-un final in zona unde lucrezi si pe o raza de 2 km cauti loc de parcare, mergi incat, precum la vanatoare, sa nu sperii prada si cand vezi un loc de parcare sare repede altul pe el. O vena sta sa iti plesneasca dar faci niste exercitii de respirat gen yoga si iti trece. Cand intr-un final parchezi te gandesti ca te asteapta cel putin 8 ore de munca si un sef care si el a venit cu masina iar acum sta cu nervu intins la maximum.
Deci cum poate traficul auto din Bucuresti - in care imbatranesti, iti vine sa calci pe cineva pe cap, sau sa rupi schimbatorul de viteze in dintii vreunuia - sa fie legal?
Nu stiu, dar cert e ca mare parte din viata ne-o petrecem dormind insa tot o parte din viata ne-o petrecem in trafic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu